Quality time voor je baby in die eerste bijzondere tijd

voetjes-400x600-curve

Babymassage

Wil je je baby, ook na de geboorte, geborgenheid en warmte bieden? Wil je de band en de liefde tussen jou en je kind sterker maken? Wil je een exclusief moment voor jou en je baby? Dan is babymassage iets voor jou!

Tijdens je zwangerschap heb je je kindje veilig en vertrouwd gedragen in je buik. Na de geboorte heeft je baby ook behoefte aan intimiteit en lichamelijk contact. Om die band met je baby te versterken, is babymassage een echte aanrader. Je kindje geniet van die aanraking. Zeker in de eerste maanden is het heerlijk om je baby te masseren, de lichaamstaal van hem of haar beter te leren kennen en de band tussen jullie te versterken. De babymassage kan in deze drukke tijd bijdragen aan een gevoelsmatige goede start voor ouders en kind.

Wat is babymassage?

Het is een leuke vorm van ontspanning voor je baby en voor jezelf die eenvoudig te leren is. De techniek die in de cursus gebruikt wordt is de Shantala-methode. Deze ritmische massage uit India is een oude traditie die daar van moeder op dochter wordt doorgegeven. Shantala is de vrouw naar wie deze massage vernoemd is. De massage is gebaseerd op een warme, constante aanraking van je baby. Het masseren oftewel bewust aanraken is een liefdevolle communicatie tussen ouder en kind.

Waarom?

Onderzoek heeft aangetoond dat het liefdevol aanraken van je baby een positieve invloed heeft op zijn gehele ontwikkeling en welbevinden. Voor de baby is een massage meer dan een luxe behandeling. Het stimuleert de interactie en ontspanning tussen ouder en kind. Het is rustgevend, ontspannend en verhoogt de weerstand. Ook kan babymassage helpen bij baby’s met (start)problemen zoals darmkrampjes, huilen, onrust, slecht slapen of overstrekken. Voor couveusekinderen en baby’s die door ziekte een tijd het contact met de ouders hebben gemist, is babymassage ook goed.

Wat zijn de voordelen van babymassage?

  • bevordert rustig slaapgedrag
  • betere darmwerking
  • betere spierspanning
  • versterkt het immuunsysteem (afweer)
  • geeft een veilig en geborgen gevoel
  • brengt energie in balans
  • leert de ouder de behoeften van de baby beter kennen

Video: Baby massage

Active birth and natal instructor Karel Ironside describes the ways of massaging babies.