Begeleidingstraject

buik-400x600-curveElke zwangerschap en bevalling is anders. Ik streef dan ook naar begeleiding op maat, geheel afgestemd op jouw behoeften. Om je toch een idee te geven hoe zo’n traject eruit kan zien, leg ik hieronder het standaardpakket uit.

Voor de bevalling


Kennismaking

Ik nodig je uit voor een kennismakingsgesprek. Zo’n gesprek is geheel vrijblijvend, het is namelijk belangrijk dat het tussen ons beiden klikt. Tijdens onze ontmoeting kunnen we praten over waar jij behoefte aan hebt, eventuele eerdere ervaringen, hoe de zwangerschap tot nu toe verloopt en wat ik voor jou en eventueel je partner zou kunnen betekenen.

Vervolggesprekken

Na de intake hebben we nog 2 of 3 vervolggesprekken; hierin bespreken we uitgebreid al je wensen, angsten en verwachtingen van de bevalling en help ik je bij het maken van een geboorteplan. Zo kom je erachter wat jij belangrijk vindt en wel of niet wil tijdens de bevalling en in het eerste contact met je baby. Dit geboorteplan kun je ook met je verloskundige of gynaecoloog bespreken zodat hij/zij zoveel mogelijk rekening kan houden met je wensen.

Samen nemen we bevalhoudingen en natuurlijke pijnbestrijdingsmogelijkheden door en kunnen we ontspannings- en ademhalingstechnieken oefenen. Zo weet je partner ook hoe hij je tijdens de bevalling kan steunen. Als je het prettig vindt, kan ik je ook een voet- en/of rugmassage geven om heerlijk te ontspannen tijdens de laatste periode in je zwangerschap. En kun je gebruik maken van allerlei voorlichtingsmateriaal, zoals boeken, folders en geboortebal. Het meegaan naar een consult van de verloskundige of gynaecoloog behoort ook tot de mogelijkheden.

Tijdens de bevalling


Als de bevalling begint, kom ik op het moment dat jij of jullie dat willen. Ik ben er dan non-stop voor jou en je partner, thuis en/of in het ziekenhuis, zowel ’s nachts als overdag. Rond de geboorte sta ik vier weken op wacht (twee weken ervoor en twee weken erna) zodat ik altijd bereikbaar ben. Afhankelijk van je wensen kan ik tips geven over het omgaan met pijn, het helpen zoeken naar comfortabele houdingen, masseren, steunen bij ademhaling en ontspanning, aanmoedigen, luisteren, je belangen behartigen…. Er gewoon voor je zijn. Ik zorg voor rust en continuïteit, waardoor jij je veilig en volledig kunt ontspannen en je kunt overgeven aan de bevalling. Soms loopt het anders dan je hoopt, ook dan ben ik er voor je. Ik kan je helpen dat je goed op de hoogte blijft van wat er gebeurt, dat er naar je geluisterd wordt en jij toch mee kunt beslissen. Zo kun jij bewust en met vertrouwen de geboorte van je baby tegemoet zien.

Na de bevalling


In de eerste of tweede week kom ik jullie kindje bewonderen en terugblikken op de bevalling. Op deze manier kunnen we ervaringen delen en bijzondere of moeilijke momenten nog eens bespreken. Na de geboorte van je baby verwerk ik het bevallingsverhaal in een mooi geboorteverslag met foto’s, dit is een kostbare herinnering voor later!

Extra ondersteuning na de geboorte is ook mogelijk. Vaak heb je allerlei vragen. Denk hierbij aan tips over borstvoeding en babyverzorging, support bij zorgen of twijfels, enz. Misschien wil je wel informatie over de cursus babymassage. Tijdens het hele traject mag je me altijd bellen of mailen.
Omdat elke geboorte uniek is, denkt Birth & Baby met je mee zodat jij zo veel mogelijk bevalt op jouw manier!